Vårmønstringen 2023

Mens det var 46. gang Norsk Sportsvognklubb arrangerte sitt årlige treff for alle på Øvrevoll, var det vår første gang som deltaker. Her et knippe bilder som viser hva du gikk glipp av, og som trolig vil inspirere til å turen neste år.

Del denne artikkelen på:

Del på e-post Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Det er hevet over enhver tvil om at NSK´s store Vårmønstring er den mest omfattende utendørssamlingen for sportsbilentusiaster i Norge. Her er alle merker, modeller og årganger velkommen, så lenge de passer inn under klubbens definisjon av sportsbil (https://www.sportsvogn.no). Med 46 avholdte stevner er det ingen som har holdt på like lenge, og det er bortenfor all tvil om NSK´s arbeid og entusiasme for sportsbiler med det kjempeløftet et slikt arrangement faktisk er. All logistikk må fungere, fra nok vaffelrøre via mannskap for orden til parkeringsvakter som vet hvor alle skal kjøre for å finne sin plass. Mottoet til NSK, "Vi leker fortsatt med biler", stemmer godt.

Stort apparat i sving

- Alt tyder på at årets arrangement er alltime high med tanke på antall biler og besøkende. Vi mener at det var et sted mellom 1200-1300 biler med, og legger vi til skuelystne som ikke hadde med bil, var det omlag 3000 personer innom, forteller Stein Pauli Nilsen som er formann i klubben. Det er faktisk 48. året Vårmønstringen holdes. Pandemien sørget for to år uten treffet, og med det overveldende oppmøtet i år, kan det virke som om det er etterlengtet, fortsetter Nilsen. 

Oppstarten var i det små på Rodeløkken Café med en håndfull entusiaster som vakte oppsikt med sportsbilene - husk at bilparken på 70-tallet bar preg av fornuftige biler. 

- Etter hvert som treffene trakk flere biler og publikum, utvidet vi til Bogstad Camping. Deretter var det et mellomspill, først på Øvrevoll, så på Fornebu før utbyggingen. Fornebu ga oss nydelige stevner med de store områdene med det gamle flytårnet, hangarer og vannspeil. Det var som et norsk Pebble Beach. Men det var ikke lett å organisere med alle veiene inn, og der kom Øvrevoll tilbake i bildet igjen. Områdets beskaffenhet har gitt "Marshall-korpset" vårt på 30 personer nå en vesentlig bedre mulighet til å styre flyten av biler og mennesker. Uten de hadde vi fått det totale kaoset i nærområdet. Publikum kan også glede seg over serveringstilbudet som er blitt mye mer utviklet over tid, og det er mange personer som står på hele dagen for bevertning. Og det er absolutt på sin plass å nevne Høvik Janitsjars frivillige som gjør en fenomenal innsats med billettsalget, sier Nilsen. 

Utrolig mangfold
En stor sjarmfaktor ved treffet på Øvrevoll er mangfoldet. I tillegg til til at merkeklubbene er flinke til å samle sine medlemmer og stille ut doningene, er det også svært mange privatpersoner som betaler for å stille ut egen bil. Det syns vi fortjener heder i en verden hvor alt går fortere og fortere i en digital alder. Her er et tilfeldig utvalg av biler som viser noe av mangfoldet når det gjelder merker og årganger. 

Som debutanter tok vi med en håndfull egne biler og vakre, velholdte biler som tilhører kunder. Vi vil gjerne takke alle som var innom og viste engasjement.
Bildet illustrerer poenget med stor bredde i utstillingen, både merkemessig og med tanke på alder.
Det vil være urettferdig å ikke nevne oppmøtet av Morgan-eiere. For å være et miljø med omtrent 400 biler i Norge møter de alltid opp som en av de største utstillerne.
Og skal det være, så skal det være. Denne Morgan-eieren sørget for tidsriktig antrekk til formålet, her i ferd med å duke opp til lunch.
Treffet er til de grader et fargerikt fellesskap, både når det gjelder mennesker og maskiner. Trivselsfaktoren er høy og stemningen er god - vi mener det er en ypperlig arena for å få svar på spørsmål om dine favoritter.
Antakelig ville du se mer av Lamborghini Countach?
Moderne superbiler er også med. Her et utvalg av nyere Lamborghini, Ferrari stiller også med mye gromt i samme området rett innenfor hovedporten.
Gjengen med ulike Super Seven-modeller er noen friskuser som også markerer med stort oppmøte. Enkelte av vognene er skreddersydd for raske rundetider på bane, men brukes for hygge mellom slagene.
Det er ikke mange 50-talls Facel Vega i eksistens, og for uinnvidde med interesse for å lære mer om klassiske merker, gir Vårmønstringen en fin innføring.
Porsche-klubben er definitivt de som vinner på antall biler som møter, år etter år. Men for å bryte mønsteret og vise en 911, velger vi heller å vise et knippe vannkjølte klassikere med 928 i spissen. Til venstre var det horder av 911-er.
Et knippe pene Mercedes SL er aldri vondt å se på.
Sportsbiler fra USA er med, og igjen er bredden stor. Noe som gjør det umulig å peke ut en favoritt.
Det er mulig du har eid en VW boble i yngre dager, men neppe som denne. Klimaanlegg er oppskrytt.
Bare skjønn. De utstilte bilene er ulike som sine eiere, enkelte legger all sjel i ekstrem detaljfinish som med denne Jaguaren, andre er mer opptatt av patina som reflekterer et levd liv.
Et forsøk på å vise omganget av Vårmønstringen, på høyre side av bildet er det like fullt som området i front og noen hundre meter...
Det var en Porsche 917 til stede også...ingen utstilling uten salgsboder med fristende accessoirer.
Vi prøvde å få Bugatti-eieren i tale, men slapp aldri til for andre som var like nysgjerrige.
Gentlemen. For mange er dette biler som var drømmen i unge år. Og det varmer å se de på ekte, og ikke som en plakat på veggen i ungdomsrommet.
En konge blant youngtimere - Ford Escort - her en RS2000 - var basis for løpsbiler i mange klasser og serier.
Hva med denne; en klassisk detalj fra tidligere tider, nemlig det beryktede svigermorsetet. For anledningen skjermet med vindskjerm som sikkert er tenkt for å slippe innspill om førerens kapasiteter.
Når finværet i mai klaffer som her, dukker også biler som nesten aldri syns opp. Sunbeam er lite kjent, og tigeren på undersiden av panseret er et hint om versjonen som var utstyrt med en V8-motor.
Øvreseth ønsker å ta del i den rike floraen av entusiasme som bildene viser, både av klassisk karakter og mer moderne. Akkurat nå har vi tre fantastiske Aston Martin på plass, alle er norsksolgte med lav kilometer.
Vi har også to lekre Morgan på plass, her kan du velge mellom en klassisk Plus 8 eller en moderne Plus Four.
Bildet er tatt klokken 10 på søndag morgen og bilene strømmer inn. La oss håpe på like godt vær og stemning neste år. Ses vi?